Piyasa Doktoru yazdı…
Başkan Gaye Erkan’ın sunumunda en çarpıcı bölümlerden biri de enflasyonun gelecek yıl mayıs ayında yüzde 70-75 ile tepe yapacağı tahminiydi.
İsrail-Filistin arasındaki savaşın yarattığı jeopolitik riskler, petrol fiyatları üzerindeki baskı enflasyonun maalesef yüksek kalmaya devam edeceğinin sinyali. Merkez Bankası’nın enflasyon ile yaptığı tahminleri yukarı yönlü revize etmesi piyasa oyuncuları tarafından olumlu karşılandı. Nedeni ise gerçekçe bulunması… Ama hem vatandaş hem de iş dünyası için gerçek olan yüksek enflasyon ve yüksek faiz seviyesinin sürmesinin yaratacağı zorluklar…
Merkez Bankası’na göre enflasyon gelecek yılın ikinci yarısından itibaren düşüşe geçecek. Yani o tarihe kadar ‘yüksek uçuşa’ devam. Bu da parasal sıkılaştırmanın devamının yani kredi faizlerindeki yüksek seyrin hatta yeni zirvelerin habercisi. İşlerini ya da hayatlarını borçlanarak devam ettiren şirket ve vatandaşlar için zorlu süreç devam edecek. Kredi kanalları büyümeyi frenlememesi için ihracat ve yatırımlara açık olacaktır. Çünkü hükümet büyümeden ve dolayısıyla istihdamdan ödün vermek istemiyor.
Yüksek enflasyon ücret artışlarına muhakkak yansıyacaktır. Aksi halde geçim sıkıntısı ile ilgili şikayetler daha artacak. Ücret artışları iş dünyasına gider artışı olarak yansıyacak bu da fiyatlara yansıtılacak. Dolayısıyla bu sarmal önümüzdeki aylarda da sürecek gibi.
Evet Merkez Bankası enflasyon tahminlerini piyasa beklentilerine yakınlaştırdı ama vatandaşı ve iş dünyasını enflasyon düşüşüne inandırmak en önemli sorun. Eğer vatandaş enflasyonun düşeceğine inanmazsa tüketime, şirketler de süren talep ve artan maliyetleri fiyatlarına yansıtmaya devam edecek. Dolayısıyla bu sarmaldan çıkılacağının yanıtı bu soruya bağlı: Ekonominin aktörleri enflasyonun düşeceğine nasıl ikna edilecek?
patronlardunyasi.com