ALEYNA SEVİM/İSTANBUL- Türkiye’den Avrupa’ya ihraç edilen kek, bisküvi ve şekerlemelerde yüksek oranda renklendirici kullanıldığı ortaya çıkarken, Sabahattin Zaim Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde yapılan bir yüksek lisans araştırması da toz içeceklerde, limit değeri sekiz kat aşan sentetik renklendirici kullanıldığını ortaya koydu.
Endişe yaratan sonuçlarla ilgili Milliyet’in sorularını yanıtlayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) göre günlük renklendirici madde alımının 30 miligramın altında olması gerektiğine dikkat çekerek, “Yasal olarak böyledir ama ABD ve bizim de içinde bulunduğumuz Batılı ülkelere baktığımızda, çocukların 30 miligramın çok üzerinde tükettiğini biliyoruz. Renkli şekerler, kahvaltılık gevrekler, meyve suları, gıda renklendiricilerin vücuda alınmasında en önemli kaynaklar. Bir porsiyonda bile 30 miligramdan fazla renklendirici kullanılan ürünler var. Bu renklendiriciler, konsantrasyon bozukluklarına, hiperaktiviteye, motor becerilerinde sorunlara, alerjilere, kansere ve özellikle beyinle ilgili hastalıklara neden olabiliyor. Aşırı tüketim hormonal bozukluklara da yol açıyor. Özellikle bunların içerisinde tartrazin ve günbatımı sarısı var. Bunlar östrojen dediğimiz hormonu taklit eden bileşikler ve çocuklarda hormonal bozukluklara neden olabiliyor. Erken meme gelişimi, adet görme; yetişkinlik döneminde meme kanseri, karaciğer kanseri de görülebiliyor” dedi.
Evde hazırlayın
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Prof. Dr. Alev Keser de işlenmiş gıdaların tüketimindeki artışa paralel olarak sentetik renklendiricilere maruziyetin arttığına vurgu yaparak, şunları kaydetti: “Bu durum atıştırmalık, renklendirici içeren içecek, şekerleme gibi işlenmiş gıda tüketimi fazla olan obez çocuklarda normal vücut ağırlığına sahip çocuklara kıyasla daha fazladır. Renklendiricilerin sağlık üzerine etkileri bilimsel çalışmalara dayalı olarak değerlendirildiğinde çelişkili verilerin elde edildiğini söylemek mümkün. Ancak son yıllarda, çocuklarda dürtüsel dikkatsiz davranma ve aşırı aktifliğe neden olan hiperaktivite ve dikkat eksikliğine, bazı davranış bozukluklarına neden olduğu ileri sürülmektedir. Bu nedenle mümkün olduğunca evde hazırlanmış öğünlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.”