Deprem çantasından sonra bir fırsatçılık daha: Sahte deprem uyarı uygulamaları arttı

Deprem İçin Sahte Uyarı Uygulamalarına Dikkat!

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, depremi önceden bildirdiği öne sürülen uygulamaların arttığını belirtti.

Baki, özellikle son dönemde deprem sonrası artan bilgi ihtiyacını fırsata çevirmek isteyen kötü niyetli kişiler tarafından geliştirilen sahte deprem erken uyarı uygulamalarında karşı uyardı.

Deprem sonrası ortaya çıkabilecek erken bilgi uyarı sistemleri hakkında dikkat etmemiz gerektiğini vurgulayan Baki, bu tür sahte uygulamalara karşı tedbirli olunması gerektiğini söyledi.

Uygulamalar Nasıl Çalışıyor?

Deprem erken uyarı sistemlerinin Baki tarafından anlatılan çalışma prensibi, telefonlardaki ivmeölçer sensörlerinin kullanılmasına dayanıyor.

Uygulama, cihazlardaki sensörler aracılığıyla sarsıntıları algılayarak milyonlarca cihazı bir mobil sismik sensör ağına dönüştürüyor. Eğer aynı bölgede birden fazla cihaz aynı anda sarsıntı tespit ederse, veriler sunuculara iletiliyor ve eğer yıkıcı bir deprem riski varsa, uygulama bölgedeki cihazlara hızlıca uyarı gönderiyor.

Sahte Uygulamalar, Siber Tehdit Haline Dönüşüyor

Sahte deprem uygulamalarının sadece yanlış bilgi yaymadığını belirten Baki, bu tür yazılımların telefonlara zararlı yazılımlar bulaştırabileceğini ifade etti.

Hassas verilere erişebilen bu sahte uygulamaların, kullanıcıları sahte bildirimlerle reklamlara yönlendirerek gelir elde etmeyi amaçladığına dikkat çeken Baki, aynı zamanda telefonlara zararlı yazılımlar yükleyerek kişisel verileri ele geçirmeye çalıştıklarını aktardı.

“Türkiye’de Resmi Mobil Uyarı Sistemi Yok”

Türkiye’de henüz resmi bir mobil uyarı sistemi olmadığını belirten Baki, ABD ve Japonya’da devlet destekli deprem uyarı sistemlerinin bulunduğunu dile getirdi.

Baki, Türkiye’de bu tür sistemlerin olmadığına ve dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, uygulamaların talep ettiği izinlerin gözden geçirilmesi gerektiğini, gereksiz izin isteyen uygulamalardan uzak durulması gerektiğini belirtti.

Deprem korkusunun yanı sıra dijital güvenliğin de önemli olduğunu vurgulayan Baki, dijital güvenliğin fiziksel güvenlik kadar kritik olduğunu söyledi.

Related Posts

‘Emniyet ifadeleri ortaya çıkmaya başladı’ diyerek paylaştı… Gökhan Günaydın’dan ‘İBB operasyonu’ tepkisi: ‘Allah şahittir ki, İmamoğlu bana hiçbir kanunsuz emir vermemiştir!’

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Dün gece saatleri itibarıyla ilk emniyet ifadeleri ortaya çıkmaya başladı. Bizatihi bu ifadelerin kendisi, suçlamaların ne denli asılsız olduğunun anlaşılması bakımından kıymetliydi. Çamur atınca iz kalıyor mu, yoksa atan ve attıranlara mı o iz geçiyor, yaşayıp göreceğiz” dedi.

Kabine Toplantısı bugün: Gündemde hangi başlıklar var?

İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik deprem sonrasında Kabine gündeminin ana maddesinde deprem konusu yer alacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanların katılımıyla 15 günde bir gerçekleşen Kabine toplantısı en son 15 Nisan’da yapılmıştı. Peki 28 Nisan tarihli Kabine toplantısında hangi başlıklar olacak?

İsrail ordusu Beyrut’un güneyini vurdu

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyindeki bir binaya hava saldırısı düzenledi.

Kocaeli’nin Nadide Kızları

Kocaeli’nin gözde ilçesi İzmit, sanayi ve eğitim alanındaki gelişmelerinin yanı sıra, sosyal yaşamda da kendine özgü bir dinamizm sergiliyor. Son yıllarda, özellikle bireysel özgürlüklerin önem kazandığı bu…

Sakarya’da feci kaza: Bariyere ok gibi saplandı

Sakarya’nın Söğütlü ilçesinde bariyerlere saplanan otomobildeki iki kişi ağır yaralandı.

İki motosiklet kazasında iki sürücü yaralandı

Elazığ’da iki ayrı trafik kazasında iki motosiklet sürücüsü yaralandı. Yaralı sürücüler tedavi altına alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir