Ekonomistler endişeli: Küresel ekonomide belirsizlik derinleşiyor

Koruma Poliçaları ve Ticaretteki Dalgalanmalar Küresel Ekonomik Büyümeyi Olumsuz Etkiliyor

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), ekonomide korumacı politikalar ve tarifelerdeki dalgalanmaların yıl başından beri küresel ekonomik büyüme görünümünü olumsuz yönde etkilediğini, artan belirsizliklerin uzun vadeli stratejik kararların ertelenmesine ve küresel ekonomide yapısal bir değişime yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

WEF’in kamu ve özel sektörde görevli başekonomistlerle yaptığı “Başekonomistler Görünümü” anketi sonuçları yayınlandı.

Ankete katılan başekonomistlerin %87’si ABD’nin mevcut ekonomi politikalarının küresel çapta kalıcı etkiler yaratacağını ve bu durumun stratejik iş kararlarını geciktirip resesyon riskini artırabileceğini öngörüyor.

Başekonomistlerin %79’u mevcut jeoekonomik gelişmeleri, kalıcı bir yapısal dönüşüm işareti olarak görürken %82’si küresel belirsizliğin “olağanüstü derecede yüksek” olduğunu vurguluyor.

Başekonomistlere göre ticaret politikaları (%97), para politikaları (%49) ve maliyet politikaları (%35) gibi alanlarda belirsizlik en yüksek düzeyde yaşanıyor.

Bölgesel Büyümelerde Beklentiler Farklılaşıyor

Nisan ayında yapılan ankete katılan başekonomistlerin %77’si ABD’de 2025 sonuna kadar zayıf veya çok zayıf büyüme öngörürken %79’u yüksek enflasyon ve %76’sı doların zayıflayacağını tahmin ediyor.

Almanya’da ise mali genişleme beklenirken, Çin’e ilişkin beklentiler konusunda fikir birliği sağlanamadı.

Yapay Zeka Küresel Büyümeyi Şekillendirecek

Yapay zeka, gelecek 10 yılda küresel büyümeyi etkileyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

Ankete katılan başekonomistlerin %46’sı yapay zekanın küresel GSYH’ye %0-5 puan arasında katkı sağlayacağını düşünürken %35’i bu katkının %5-10 puan arasında olacağını tahmin ediyor. Yapay zeka kaynaklı büyümenin dinamikleri arasında görev otomasyonu, inovasyonun hızlanması ve çalışan destekleme teknolojileri yer alıyor.

Ancak ekonomistlerin yapay zeka konusundaki endişeleri de oldukça yüksek. Katılımcıların %47’si yapay zeka nedeniyle net istihdam kaybı beklerken, yalnızca %19’u istihdam artışı öngörüyor.

Başekonomistlere göre, en büyük risk yapay zekanın dezenformasyon ve toplumsal istikrarsızlık yaratmak için kötüye kullanılması.

Bu nedenle, yapay zekadan tam anlamıyla yararlanabilmek için hükümetlerin ve özel sektörün güçlü adımlar atması, hükümetlerin yapay zeka altyapısına yatırım yapması, kilit sektörlerde benimsenmesini teşvik etmesi, iş dünyasında süreçlerin yapay zekayla uyumlu hale getirilmesi ve çalışanlara bu alanda eğitimler verilmesi gerektiği öneriliyor.

Related Posts

AKP’li Nihat Zeybekçi emekliye yapılacak zammı erkenden duyurdu

5 aylık enflasyon farkı yüzde 15,1 olarak kesinleşirken, milyonlarca emekliye yapılacak zam 3 Temmuz’da açıklanacak haziran enflasyon verisiyle kesinlik kazanacak. AKP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi, emeklilerin beklediği enflasyon oranına ilişkin “Haziran enflasyonu yüzde 1’e yakın olacak” ifadelerini kullandı.

Avrupa borsaları Orta Doğu gerilimine rağmen yükselişte

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,1 yükselişle 545,5 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,3 artışla 23.566 puandan, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,2 kazançla 8.870 puandan ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,5 primle 39.639 …

TESK bölge toplantılarının üçüncüsü Adana’da yapıldı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Adana’da yapılan toplantılar üzerine açıklamalarda bulundu. Palandöken işyeri kiralarından alınan vergilere de değinerek ”Bugün 10 bin TL’ye tuttuğunuz bir dükkân, önümüzdeki yıl 16 bin TL’ye çıkacak. Üstelik bu 16 bin TL’nin yüzde 20’si kira stopajı olarak Maliye’ye yatırılacak. Bu kirayı alan mülk sahibi de ayrıca kendi vergisini verecek” dedi.

Bakan Bolat: 2026 yılı her kesimin daha da rahatlayacağı bir dönem olacak

Bakan Bolat: 2026 yılı her kesimin daha da rahatlayacağı bir dönem olacak

Merkez Bankası rezervleri 155,9 milyar dolara yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 5 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 689 milyon dolar artışla 155 milyar 879 milyon dolara çıktı.

Fiyatlar bugün artırılmıştı: Akaryakıt fiyatlarına yeni zam yolda!

Akaryakıt fiyatlarında yaşanan dalgalanma devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle benzine ve motorine yeni zamlar geliyor mu? İşte son durum…