Et ve su sıkı markajda! Fiyat uyanıklarına göz açtırılmayacak

Et ve Su Pazarı İnceleme Altında!

Duygu Erdoğan / İSTANBUL – Ticaret Bakanlığı, piyasada yüksek fiyat hareketliliği gösteren et ve su pazarını yakından takip ediyor. Son olarak Rekabet Kurulu, Erikli Su’ya 21.1 milyon lira, Pınar Su’ya ise yaklaşık 4.9 milyon lira idari para cezası verilmesine karar verdi. Şirketler arasında rekabeti kısıtlayıcı bilgi değişiminde bulunulduğu iddia edilerek yürütülen soruşturma sonlandırıldı.

Kırmızı ette özellikle Ramazan ayı öncesinde uygun fiyatlı et sağlanmasına rağmen tespit edilen usulsüz fiyat artışlarına yönelik yaptırımların ardından Kurban Bayramı öncesinde piyasanın işleyişinin bozulmaması için saha ekipleri denetimlerini sürdürüyor. Aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığı, yerli üretimi artırmaya yönelik besilik hayvan temini çalışmalarına devam ediyor.

Su Fiyatları Neden Artıyor?

Uzun bir süredir piyasada damacana su dahil tüm markalı suların hızlı fiyat artışları ve anlık fiyat değişimleri eleştirilere neden oluyor. Damacana su fiyatları, marka ve hatta ilçelere göre farklılık göstererek 19 litrelik damacana suyun fiyatı 104 liradan 195 liraya kadar yükseliyor. Cam damacanada ise fiyatlar 150 liradan 230 liraya kadar çıkıyor. 5 litrelik pet şişe suyun fiyatları ise 23 liradan 41 liraya kadar değişiyor.

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı Yaşabey Kalebaşı, rekabeti bozabilecek bilgi paylaşımı nedeniyle ceza alan markalarda yaşanan durumun özgün olduğunu belirtirken, su sektöründe tekelleşmenin mümkün olamayacağını vurguladı. Kalebaşı, “Türkiye’de Avrupa’ya kıyasla rekabetçi fiyatlar bulunmaktadır. 390 marka sağlık bakanlığına kayıtlı üretim yapmaktadır” dedi.

Et Üretiminde Azalma!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 yılında kırmızı et üretiminde %11.7’lik bir azalma yaşandı. Sığır eti üretimi %11.2 azalarak 1 milyon 483 bin 42 tona, koyun eti üretimi ise %10.5 azalarak 509 bin 539 tona geriledi. Bu durum son üç yılın en düşük et üretimini temsil etmektedir.

Bu bağlamda, dana kıyma fiyatları 590 ile 630 lira arasında değişirken, dana kuşbaşı fiyatları 680-730 lira arasında değişmektedir. Kuzu eti ürünlerinde fiyatlar ise 850 liradan başlayarak 1200 lirayı geçmektedir.

‘İthalatın Sonlandırılması Gerekli’

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, et üretimindeki azalmayı çiğ süt fiyatlarıyla ilişkilendirdi. Yardımcı, çiğ süt fiyatlarının düşük seyri nedeniyle hayvanların kesilmeye başlandığını belirtti. Ayrıca, çiğ süt üretiminde %5.4’lük bir azalma yaşandığına dikkat çekildi.

Yardımcı, “Besiciyi desteklemek için çiğ süt fiyatlarının artırılması gerektiğini belirterek, bu adımın et üretimini teşvik edeceğini vurguladı. Ayrıca, ithalatın sonlandırılması için çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çeken Yardımcı, hayvancılığın zorluklarına da değindi.

‘Kurbanlıkta Sorun Yok’

Yardımcı, küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığında herhangi bir sorun olmadığını belirtirken, Kurban Bayramı için hazırlıkların tamamlandığını söyledi. Ancak, spekülatörlerin piyasayı etkileyebileceğine dikkat çekerek, bakanlıkların sürekli denetim yapması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

AKP’li Nihat Zeybekçi emekliye yapılacak zammı erkenden duyurdu

5 aylık enflasyon farkı yüzde 15,1 olarak kesinleşirken, milyonlarca emekliye yapılacak zam 3 Temmuz’da açıklanacak haziran enflasyon verisiyle kesinlik kazanacak. AKP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi, emeklilerin beklediği enflasyon oranına ilişkin “Haziran enflasyonu yüzde 1’e yakın olacak” ifadelerini kullandı.

Avrupa borsaları Orta Doğu gerilimine rağmen yükselişte

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,1 yükselişle 545,5 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,3 artışla 23.566 puandan, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,2 kazançla 8.870 puandan ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,5 primle 39.639 …

TESK bölge toplantılarının üçüncüsü Adana’da yapıldı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Adana’da yapılan toplantılar üzerine açıklamalarda bulundu. Palandöken işyeri kiralarından alınan vergilere de değinerek ”Bugün 10 bin TL’ye tuttuğunuz bir dükkân, önümüzdeki yıl 16 bin TL’ye çıkacak. Üstelik bu 16 bin TL’nin yüzde 20’si kira stopajı olarak Maliye’ye yatırılacak. Bu kirayı alan mülk sahibi de ayrıca kendi vergisini verecek” dedi.

Bakan Bolat: 2026 yılı her kesimin daha da rahatlayacağı bir dönem olacak

Bakan Bolat: 2026 yılı her kesimin daha da rahatlayacağı bir dönem olacak

Merkez Bankası rezervleri 155,9 milyar dolara yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 5 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 689 milyon dolar artışla 155 milyar 879 milyon dolara çıktı.

Fiyatlar bugün artırılmıştı: Akaryakıt fiyatlarına yeni zam yolda!

Akaryakıt fiyatlarında yaşanan dalgalanma devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle benzine ve motorine yeni zamlar geliyor mu? İşte son durum…