İSTANBUL (İGFA) – Şehrin gözbebeği Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde (BAKSM) obezite konulu bir söyleşi düzenlendi. Metabolizma uzmanı Doç. Dr. Zafer Yönden’in moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, obezitenin kültürel kökenleri, beslenme alışkanlıkları ve potansiyel sağlık riskleri ele alındı.
“Meyveyi önce, yemeği sonra tercih edin”
Dünyanın en uzun yaşam süresine sahip olduğu bilinen İkeria adasından örnek veren Dr. Zafer Yönden, “İkeria adası sakinleri mevsime göre beslenmekte ve ihtiyaçları doğrultusunda besinleri tüketmektedirler. Biz ise sürekli yemek yemekteyiz. Obezite sorununun çözümü aslında geleneksel beslenme alışkanlıklarımıza dönmekte yatıyor. Karbonhidrat tüketimi insülin salgısını artırır. Yüksek insülin seviyeleri obeziteye yol açabilir ve bu da ölümcül hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle, beslenme düzenimizde meyveyi öncelikli tutmalıyız. Önce meyve ve sebzeler, ardından tatlılar ve en sonunda ana yemeği tüketmeliyiz” şeklinde konuştu.
More Stories
Prof. Dr. Tuğrul’dan tiroit kanseri ve guatra dair uyarı: Ailesinde tiroid kanseri öyküsü bulunanlar, boynunda yumru oluşanlar yüksek risk grubunda
Uzmanı uyardı: ‘Kol ve bacaktaki ani ağrı ve soğukluk, hayatı tehdit edebilir’
Sağlıklı olmanın yolu ağızdan geçiyor