Osmaniye Ticaret Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy, teşviklerin devamının gerekli olduğunu söyledi

Bir zamanlar Adana’ya bağlı olan Osmaniye il olduktan sonra ciddi bir gelişme gösterdi. Akdeniz’in Güneydoğu’ya açılan kapısı konumundaki bu ilimiz 6 Şubat 2023 günü yaşanan iki depremi de derinden hissetti.

Son durumu Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy ile konuştuk.

Osmaniye’de depremde 10.000 bağımsız binanın ve 1.000 iş yerinin ağır hasarlı olarak kayıtlara geçtiğini söyleyen Aksoy, “İlimizde sanayi tesislerinin büyük bir bölümü Osmaniye OSB’de yer almaktadır. OSB de yer alan tesislerimizde çok fazla zarar ziyan olmamıştır. Ancak merkezde bulunan ticari işletmelerde ağır hasarlı ve yıkılmış iş yeri sayısı çok fazladır” diye konuştu ve şöyle devam etti:

Osmaniye Ticaret Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy

“Ticaretle uğraşan esnaflarımız işyerlerini içindeki ticari eşyalarıyla birlikte kaybetmişlerdir. Bu sebeple ticaret açısından bakıldığında zarar oldukça fazladır.”

Tarım açısından da özellikle depremin yoğun şekilde vurduğu bölgede yer alan yer fıstığı işletmelerinin zarar gördüğünü söyleyen Aksoy, “Sanayi açısından üretimlere ara verilmiş olsa da bu durum çok fazla uzun sürmediğinden dolayı üretimler devam etmiştir. Yani deprem Osmaniye’nin sanayisini çok etkilememiş ancak ticarethaneleri doğrudan etkilediğinden dolayı ekonomik olarak zor duruma sokmuştur” diye konuştu ve aradan geçen bir yılı şöyle değerlendirdi:

İHRACAT ORANLARINI KORUDU

“Deprem özellikle ilimizde ticaretle uğraşan firmalarımızı çok etkilemiştir. Sanayi sektöründe üretim konusunda çok büyük sıkıntılar yaşanmadığından dolayı üretim ve ihracat olumsuz denecek ölçüde etkilenmemiştir.2023 yılı ihracatı hemen hemen 2022 yılı ihracat seviyelerinde seyretmiştir. İhracatta azalma olmamış ancak geçen yıla oranla bir artış da gerçekleşememiştir. Bu konuyu da depremden dolayı ulaşımda yaşanan sıkıntılar ve pazar kayıpları konusuyla bağlantılı olarak düşünmekteyiz.”

Aksoy, oda olarak en büyük beklentilerinin ihtiyaçları olan ve yapımı süren iş yeri ve evlerin bir an önce teslim edilerek, ekonominin bir an önce canlanmasının sağlanması olduğunu kaydederek, 2024 yılına dair en büyük beklentilerinin devletin sağladığı desteklerin devam etmesi olduğunu kaydetti.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bakırköy escort